een uitnodiging om mee te doen

Over Jan

Als jarenlang boeit me wat hoe mensen met elkaar omgaan.  Wat er tussen mensen gebeurt. In 1986 volgende ik een training rond het faciliteren van groepen. Ik werkte toen bij het landelijk opleidingscentrum Telecom. Hoe krijg je mensen betrokken bij een proces? Door ze te vragen en het gesprek aan te gaan.

Sinds 2004 schrijf ik wekelijks een blog en die gaat ook vaak over wat er tussen mensen zich afspeelt.

Door de loop van de jaren is dat altijd blijven sluimeren. Het kwam pas echt tot uiting bij de verkiezing van het leukste dorp van Groningen in 2011 waar ik Ambassadeur was. Veel mensen dichten me een grote rol toe zelf had ik dat gevoel niet. Natuurlijk deed ik wel wat maar niet meer of minder dan anderen. Ik had echt het gevoel dat iedereen op onderdelen leiderschap vertoonde. Later hoorde ik de uitdrukking Participatory Leadership. Dat was als thuiskomen.

Inmiddels hebben we een aantal trainingen achter de rug op het gebied van hoe je als groep gelijkwaardigheid kan creeren. Vaak in een cirkel want daar zit iedereen op ooghoogte. Stemmen doe je niet met meerderheid van stemmen maar iedereen heeft het recht om ergens tegen te zijn zolang het maar beargumenteerd wordt. Het sociocratische principe.

Wandelen is een van mijn hobbies waar de vierdaagse van Nijmegen voor mij symbool staat voor een prestatie waar geen competitie is.

4daagse

Wil je meer weten hoe ik tegen de wereld aan kijk, lees dan ook eens mijn weblog www.janhut.nl